ERC-Rcat-CatalunyaSí presenten una proposta per elaborar la Proposició de Llei sobre l’autodeterminació


Avui els tres diputats al Congrés d’ERC-RCat-CatalunyaSí han presentat les conclusions que contribuiran a dissenyar la Proposició de Llei que ha de permetre a Catalunya decidir el seu futur com a poble.

Imatge

Fa quatre mesos, en campanya electoral, el candidat Alfred Bosch anunciava al Museu d’Història de Catalunya que presentaria una proposta per normativitzar el dret d’autodeterminació i així portar l’esperit de les consultes al pla parlamentari. Avui, al mateix espai, ha complert la promesa i ha presentat la proposta que s’ha d’acabar d’elaborar amb la participació ciutadana, per presentar-la al Congrés.

Aquesta iniciativa “és un servei útil, necessari, ètic i urgent per al país” ha afirmat l’Alfred, “la llibertat i la igualtat no es demanen, sinó que es posseeixen, i nosaltres anem a plantejar-ho i a exigir-ne el seu exercici. El nostre benestar depèn del nostre autogovern, i més ara amb la conjuntura actual de crisi. Poder administrar els propis recursos és una obvietat, però cal insistir-hi, i volem trobar una sortida generadora de benestar econòmic, social i cultural.” No es planteja com un conflicte sinó com una sortida per la via parlamentària. “Si ho pot fer el Regne Unit, per què no ho pot fer el Regne d’Espanya? Què no té la democràcia espanyola que sí té la britànica?”

Amb aquesta proposta es vol també situar l’Estat espanyol a l’avantguarda del
respecte als drets democràtics, ja que, com han comentat Gemma Calvet i Marc
Marsal, representants del grup d’experts que han participat en l’elaboració de la
proposta,“l’Estat espanyol pateix un dèficit democràtic en no assumir aquest dret que, d’altra banda, és universal, reconegut per Nacions Unides i per diversos tractats internacionals vinculants que l’Estat espanyol ha ratificat.” Ara cal que els legisladors espanyols s’enfrontin amb aquestes contradiccions jurídiques.

Aquesta és la primera vegada en la Història que es presentarà una Proposició de Llei sobre el dret a l’autodeterminació a l’Estat espanyol i aquest tindrà l’oportunitat de superar els seus dèficits històrics o bé quedar-se en la situació de democràcia low-cost en la qual es troba.

A partir d’ara s’obrirà un període de temps perquè els ciutadans, les entitats de la
societat civil i els partits polítics aportin les seves esmenes i s’aconsegueixi un text definitiu el més consensuat possible per presentar a Madrid.

En aquest enllaç pots accedir al Resum de les propostes de la Comissió d’experts per la Proposició de Llei per al’autodeterminació.

Advertisements

2 responses to “ERC-Rcat-CatalunyaSí presenten una proposta per elaborar la Proposició de Llei sobre l’autodeterminació

  1. Jo ja no crec amb cap solució política per obtenir la Independéncia de Catalunya. No mes la insurrecció fiscaly la gent al carrer, podrán aconseguir coses positives, pero que no si barregin ni Partits Politics ni Sindicats, Tots plegats fins ara no fan res mes que viure del Momio. El Poble al carrer, sense cops de porra ni intervenció de les forces del ordre que s´hauríen de sumar al poble que per aixó els paguem. per defensar-nos, no per atonyinar-nos a les ordres del Senyor Puig, que sembla que sigui el seu amo. Joan.

    M'agrada

  2. Joan, totes les eines democràtiques per assolir l’objectiu són vàlides, el treball paral·lel de la societat civil pot fer molta feina, i la via política també serà important.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s