Impossible no és català


A Catalunya fa temps que ens trobem en una situació molt curiosa, on per una banda la societat civil veu cada vegada més clar els beneficis econòmics, socials i nacionals de la independència, mentre que per altra banda, a l’hora de transformar aquest sentiment en actes decisoris, és a dir, amb una branca política que vertebri aquest sentiment, no ens n’acabem de sortir.

És cert que aquest sentiment s’intenta apaivagar des de diferents estaments: econòmics, polítics i socials, als quals ja els està be l’statu quo actual, en què han aconseguit uns rèdits i uns privilegis que no estan disposats a arriscar. Així, en comptes de treballar per un benefici comú del país, afavorint o no interferint en una separació de l’Estat espanyol simple i tranquil·la —com ja han fet 12 dels actuals 27 països de la Unió Europea al segle XX—, dediquen les seves forces a crear crispacions i estats de confrontació en dos països veïns entre els quals no n’hi hauria d’haver.

Mentrestant,  gaudim d’una activitat econòmica sota mínims, una immersió lingüística (de resultats irrefutables) que és qüestionada als tribunals, un corredor mediterrani que depèn de la bona voluntat de l’Estat espanyol per exercir-se (malgrat que el Parlament Europeu s’hi hagi posicionat a favor), unes caixes catalanes en estat de coma i controlades pel govern veí, múltiples declaracions ofensives als catalans per part de personalitats rellevants de la societat espanyola, un estat del benestar que defalleix cada cop més, i unes retallades sanitàries que equivalen a entre 15 i 20 dies d’espoli fiscal, segons el criteri que s’utilitzi per al càlcul.

Els catalans, però, hem de tenir ben clar que hem estat capaços de superar situacions complicades, situacions més dures. Hem de tenir ben clar que sempre hem estat capaços de sortint-nos-en.

Som un país que, tot i tenir un espoli fiscal únic al mon (del 10% enfront del 4% alemany, 2’5% dels Estats Units o 2% canadenc), seguim tirant endavant el nostre teixit productiu i representem el 35% de totes les exportacions espanyoles.

Malgrat tots els atacs culturals i a la nostra llengua, amb 500 legislacions que obliguen a etiquetar en castellà enfront d’una que ho fa en català, malgrat que la Generalitat estigui forçada a multar Ikea per no etiquetar en castellà, o ser l’única llengua parlada per més d’un 10% de la població d’un estat i que no és oficial, som capaços de mantenir una llengua completament viva, parlada per prop de 14 milions de persones al món, amb una producció cultural molt potent que constitueix un cas paradigmàtic dins de l’ordre mundial lingüístic.

mapa d'usos lingüístics en Twitter al Mon

Mapa d'usos lingüístics de Twitter al món.

«Impossible», ens van dir en fer la consulta de Barcelona Decideix, i amb 80.000 € privats es van aconseguir 257.000vots (0,30 €/vot), mentre que a la consulta de la Diagonal (3 M€ públics) es va arribar a un 12,2% de participació (17€/vot).


«Impossible», diuen, és el cinema en català, on fa un any teníem només un 2% de les pel·lícules en la nostra llengua. Ara, amb un 25% pactat, se’ns titlla de voler imposar el català,  mentre que l’última estrena, Tintín, s’ha projectat en català només en un 17% de sales de Catalunya, i ha obtingut el 24% d’espectadors en català, molt per damunt de la mitjana d’espectadors en llengua castellana, seguint la tendència de les últimes estrenes, en què l’afluència mitjana a la versió catalana és superior a la castellana.

rac 1 Baste (Divendres_30-10-09)
El Davantal – Jordi Baste
 
Senyores i senyors, hem de ser conscients que som una nació, que som capaços d’aconseguir moltes fites, que poques vegades tenim un límit que no  podem  assolir,  i que podem dir, segurs de nosaltres mateixos, que impossible, no és català.
 
 
 
 
 
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s