Tàndem de doctors terapeutes al Senat


El doctor Broggi amb la seva suplent al Senat, la també doctora Carme Bertral.

El centenari doctor Broggi, que encapçala la llista de la candidatura d’ERC-RCat-CatalunyaSí al Senat espanyol, tindrà com a suplent la seva col·lega de professió Carme Bertral, cardonina de 55 anys que exerceix de doctora d’atenció primària.

Tot i l’edat, Moisès Broggi participa activament en la campanya assistint a diversos actes públics per explicar els motius pels quals s’ha volgut tornar a implicar en política. Ras i curt: perquè és l’hora de sumar i de treballar per aconseguir el dret a decidir de la ciutadania. El podeu escoltar en aquest vídeo.

El doctor Broggi va néixer a Barcelona el 1908. Es va llicenciar en Medicina, en l’especialitat de cirurgia, l’any 1931. Sempre va ser un innovador en el seu àmbit. Durant la República, va inaugurar el primer servei d’urgències a l’Hospital Clínic de Barcelona. Més tard, quan va esclatar la Guerra Civil, se’n va anar al front com a metge de les Brigades Internacionals. La gran quantitat de ferits que veia morir en el trasllat des del front fins als hospitals de la rereguarda el van fer idear els anomenats quiròfans mòbils, instal·lats en camions al mateix front de guerra. Aquests vehicles, fabricats per Renault amb finançament dels sindicats suïssos, van permetre salvar moltes vides. El doctor Broggi es podia passar tres i quatre dies ―amb les nits corresponents― operant ferits. La seva feina va impressionar molt l’escriptor Ernest Hemingway, que es va referir a ell com el «petit i valerós metge republicà». L’experiència mèdica de Broggi es va utilitzar posteriorment, durant la Segona Guerra Mundial.

En els anys de dictadura va haver d’exercir com a metge privat, però no va deixar mai de ser una persona activa, compromesa i pacifista. Va ser membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (entitat que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1985). Per tota la seva trajectòria, el 1981 va obtenir la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. El doctor Broggi es va casar amb Angelina Trias, filla del també metge Joaquim Trias, i van tenir set fills.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s